Antennmontering på bilen

Publicerad måndag, 05 april 2010

Under påskhelgen fick jag lite tid över att montera lite antenner på ena bilen.
Har länge kört med magnetfot med kabeln in genom bakdörren och över baksätet ner till utrymmet där radion sitter.
Har tidigare dragit kablar för strömmatning och delat montage och högtalare från facket i bagageutrymmet fram till instrumentpanelen så nu kändes det som att det var dags att få till en seriösare antenninstallation också.

Jag bestämde mig till slut för att montera två antennfötter längst bak på bilen. Dels för att kunna byta ut spröten för att kunna köra lite olika band och dels för att innertaket hade lite extra utrymme där då originalantennen sitter där.
Förmodligen kommer jag byta ut originalantennen för stereon till en diskretare hajfena. Tycker inte det ser så snyggt ut nu när det sprötet lutar bakåt.
Valet föll på två M6-fötter och svarta antennspröt, 1/4-våg till 2M och 5/8-våg till 70cm.
Kablarna från de två antennerna kopplas ihop i ett duplexfilter från Comet monterat i samma fack som radion.
Ena porten släpper ut frekvenser mellan 1,5-170MHz och den andra porten frekvenser mellan 350-540MHz. Enligt databladet är dämpningen genom duplexern 0,15dB på HF/VHF och 0,25dB på UHF. Hur mycket det påverkar i verkligheten är svårt för mig att säga eftersom det är helt nya antenner för mig och jag saknar referens.

Då jag har samma radio i bilen som hemma plockar jag i och ur radion varje gång jag vill vara mobil och tidigare så har det involverat att slänga upp magnetfoten på taket och trassla ner kabeln till bagageutrymmet samt dra fram strömkabeln till cig.uttaget i baksätet.
Nu är det bara att koppla in några kontakter och det är ju gjort på några sekunder.

Klicka på miniatyrerna nedan för att öppna bildvisaren.

{gallery}artikelbilder/bilantenner{/gallery}

Träffar: 3075