Free Templates by Cloud Web Hosting

Inför SAC SSB 2013 - 2 helger till contest

Publicerad torsdag, 03 oktober 2013

Förberedelserna inför årets SAC SSB är i full gång.

Har precis inhandlat en dualbandsbeam modell äldre för 10/15M.
Beamen var i behov av en hel del kärlek och omsorg innan den kunde provas.


Alla delar utlagda på verkstadsgolvet. Efter mycket 5-56, bågfil och plåster så är
alla rostiga skruvar borta. Nya rostfria ligger i påsen och väntar.
Nästa steg är att byta samtliga slangklämmor.Fritzelbalunen började plötslig läcka... hmm läcka? Den ska ju inte vara vattenfylld!Med nästintill kirurgliknande metoder med hammare och kniv är jag snart inne.
Vatten har ju en fantastisk förmåga att hitta in i de minsta utrymmen.
Tryckluft har en ännu bättre förmåga att blåsa bort vatten.

 


Antennen ihopskruvad och dags för test. sisådär SWR på 10M och sämre på 15M.
Förhoppningsvis löser det sig när den kommer upp något högre.
Med maströret i ena handen och en FT817 under armen körde jag ett QSO med
Alec R9AE i Chelyabinsk på 15M medans Vilma tålmodigt väntar på att få bollen kastad.

NAC28 Augusti 2013

Publicerad tisdag, 03 september 2013

Även NAC28 lyckades jag klämma in under semester.

Konditionerna var väldigt skumma för mig den här gången. Jag hörde massor med stationer, speciellt från brittiska öarna, men det var ingen som hörde mig. Jag kunde ropa mitt call om och om igen utan att bli hörd. Väldigt irriterande när jag nu hörde alla andra så bra. Vid ett tillfälle låg jag på en frekvens i 8 minuter och ropade CQ innan en station svarade och sen var tyst igen.

Det var först när digitaldelen började som det släppte för mig. Av totalt 51783p drog jag in 34633p enbart på digitaldelen där längsta QSO blev med LU4ECN 12867km bort.

Totalt på alla 4 moder blev det bara 21 QSOn loggade.

NAC50 Augusti 2013

Publicerad tisdag, 03 september 2013

Tjohoo! Två NAC50 i rad på landet med riktiga antenner.
XYL och subtoner hade semester en vecka längre än mig så antennen fick stå kvar uppställd så jag hann med en extra NAC50 denna semester.

Inte fullt lika grymma konds som i Juli men 35 QSOn och 32522p är fortfarande bra mycket bättre än det brukar bli hemifrån.

IARU-HF 2013

Publicerad tisdag, 03 september 2013

Under semester på landet så ramlade jag in på en för mig ny contest.
Det var Johan SA5BJM som tyckte att jag borde passa på att köra IARU-HF contest när jag ändå var där ute.

Jag kom igång lite sent så när jag slog igång radion var det redan fullt ös på banden... och vilket ös sen! Det fanns inte många lediga kHz totalt. Då jag kör LP med enbart dipoler valde jag att börja jaga stationer istället för att försöka hitta en run-frekvens.
Gick från botten till toppen och ner igen på varje band jag hade antenner för. 10,15, 20 och 40 Meter var det som satt i masten denna gång.
På 10M hade jag en roterbar dipol av aluminiumrör. 15M körde jag på övertonen för 40M-dipolen som även agerade staglinor för masten och 20M var även den roterbar men av teleskopmetspön monterade på en skärbräda.

Konditionerna var verkligen på min sida. Det jag hörde körde jag till 95%. Det var helt fantastiskt. Bara att ropa ut mitt call rakt in i min pile och sen fanns man i loggen. Långt in på natten körde jag sydamerikaner lekande lätt. Superskoj!

Slutresultatet blev 253 QSOn som gav mig 72490p.

NAC50 Juli 2013 från JO99ct

Publicerad fredag, 12 juli 2013

Semester! Och min radiovärld betyder det en stor sak... NAC från landet.

Köra hemifrån fungerar absolut. Det gör jag så gott som varje månad. Resultat skiljer sig en hel del när man sitter hemma och kör på en trådantenn i en tall mot när jag får köra på landet med 12 meter mast och 5el beam. Men det krävs semester eller iaf att man övernattar för att kunna köra från landet så det blir bara i samband med ledighet.

Det tar mig knappa 2 timmar från att jag är på plats tills jag är körklar. Först ska masten släpas ut ur sitt förråd, ställas på plats, bestyckas med för dagen valda antenner och rotor och hissas upp. Sen ska källarstugan röjas på barnvagnar, soffkuddar etc så att bordet kommer fram. Antenn och rotorkablar dras in och radio och laptop kopplas upp. Att plocka ihop allt tar nästan lika lång tid.

Denna gång var jag klar med en hel timme till övers och hann med både middag och en stunds sittande i det sköna vädret.

Första timmen gick över förväntan och det rasade in QSOn trots ett ganska kraftigt norrsken. Körde faktiskt mitt första norrskens-QSO på ssb med en dansk. Hörde honom bara när jag riktade rakt in i norrskenet och han lät som en full version av en besatt kalle anka. Flera stationer från SM3, 4, 5, 6 och 7 fyllde på loggen tillsammans med estländare och finnar. Hur kul som helst!

Och då plötsligt när man tänkte att nu börjar det ta slut på stationer att köra så öppnade sig europa. Kraftiga tv-sändare från öststaterna tog över bandet blandat med urstarka ukrainare tätt följda av fransmän, tyskar och beneluxinvånare.

Slutresultatet blev över förväntan. 53 loggade QSOn och 34449 poäng. Det är en klar skillnad mot de i genomsnitt 14 loggade som det brukar bli hemifrån.

Allt klart inför NAC50