Free Templates by Cloud Web Hosting

Glad midsommar 2013

Publicerad fredag, 21 juni 2013

Glad midsommar önskas utifrån JO99ct

Hoppas på fina konds på 6M under helgen. I morgon byts koaxringarna ut mot 5el beam för 6M samt 4el för 2M.

NAC50 Maj 2013 Malmköping

Publicerad måndag, 13 maj 2013

Maj månads utgåva av NAC50 körde jag från förtältet på Malmköpings camping.

Kraftig åska och massor med regn höll på att få mina planer att gå om intet men ca 20 minuter för 19 så slutade de mullra och 5 minuter i så bestämde jag mig för att åskan var borta och började resa mast och koppla upp conteststation SE5Z/p.

Planen var från början att åka iväg ca 500 meter och resa masten på Malmahed. En grusplan strax utanför campingen med den stora fördelen att den ligger ca 30 meter högre upp. Det osäkra vädret gjorde att jag valde att stanna på campingen vilket gjorde att jag knappt körde nån station söderut.

Efter knappt 2 timmar hade jag iaf 9 svenskar och en mycket överraskande rumän i loggen som helt plötsligt dånade in S9+ för att ca 30 sekunder senare vara knappt läsbar precis lagom till avslutat QSO. Det lilla QSOet gav ca 50% av mina poäng :)

Antennen, en dipol byggd av aluminiumrör fästa på en skärbräda hissades upp 6 meter i luften på min teleskopflaggstång precis utanför förtältet.

Loggdator, rig och nödproviant

Conteststation SE5Z i full action. I bakgrunden syns min diskreta inverted-klädtork-mastfot

 

Glad påsk 2013

Publicerad fredag, 29 mars 2013

20130202 Korv och kortvåg vid Viltvattnet

Publicerad lördag, 02 februari 2013

Tillsammans med SM5WPX och respektive familj spenderades en lördagseftermiddag vid Viltvattnet med korvgrillning och radiokörande.

Konditionerna på 17M var otroligt fina och det brakade in stationer från hela världen. VK brakade in på S8 med min lilla antenn. Tyvärr så hörde resten av Europa också honom så jag slösade inget batteri på att ens försöka med mina 5W.

Men några QSOn blev det iaf. Ett roligt var med 2E0YYY, en SOTA-station från England som också körde QRP.  Efter flera upprepningar och 33 i rapport så lyckades vi till slut genomföra ett QSO. En stund senare upptäckte jag att jag lyckats trycka en gång för mycket på power-knappen så jag körde endast 0,5W!


QRV Viltvattnet 20130202. Foto SM5WPX

SA5BCG/4 QRT

Publicerad måndag, 07 januari 2013

Lördag

Inte riktigt lika fina conds idag som tidigare i veckan. Men en amerikan och en Puerto Rican blev det i loggen iaf. Båda nya länder för mig på respektive band.

Nu är allt nerpackat och stationen QRT. Sammanfattningen blir positiv med ett flertal nya länder på flera band trots en riktigt usel antenn.

Torsdag och Fredag

Finfina conds på 20-10M. Flera amerikaner och canadensare i loggen förutom alla ryssar och europeer. Helkul!

Under torsdagen kunde jag läsa flera VK i vattenfallet men tyvärr så gick resten av europa starkare än mig så det blev inga svar.

Tänkte roa mig med att köra NAC50 under torsdagskvällen men det blev noll svar och inte en enda station hördes i bruset. Det hjälper visst inte att vara 600+ möh när bergen runt om är upp mot 800möh.

 

Onsdag:

Idag fick jag en stund över mitt på dan för att leka lite. Ett 10-tal länder i loggen på allt mellan 20 och 10M. Samtliga QSOn var PSK31.

När jag tittade ut genom fönstret kändes det plötsligt som ett klokt beslut att jag knåpade ihop en vacker RF-choke tidigare.

 

Tisdag:

Knåpade klart antennen och hängde med visst besvär upp den i träden bakom huset. Första kastet med kastlodet byggt av 8st avstörningsferriter (ja jag vet idiotiskt) fastnade 10 meter upp i en tall och valde att stanna där trots många kilos ryck i linan. Suck.

Lyckades iaf till slut få upp antennen med hjälp av några hopskarvade linor och verktyg som tyngder. Tyvärr mycket lägre än planerat.

Antennen byggdes med mm-precision enligt ritning så nu skulle det väl bara vara att börja DXa.

Nja... 40M har oändlig SWR så det är bara att glömma. 20, 17, 15, 12, 10 och 6M har mellan 2-2,5 i SWR så de är alla körbara med inbyggda antenntunern. Orkar inte pulsa ut i snön igen för att trimma så det får duga för den här gången.

 

Måndag:

Förhoppningsvis är jag snart QRV från Hundfjället, Sälen som SA5BCG/4.

Tyvärr insåg jag i sista packande stund att alla mina dipoler, isolatorer osv ligger ute på landet sen SAC SSB. Suuuurt. Kastade ner en skärbräda och diverse rullar med kabel och ett par baluner i packningen.

Hittade en ritning på nätet på en carolina windom som ska funka på 40M och uppåt. Har precis lagom med material för att knåpa ihop en sån.